Cum se întrețin protezele?
Cum se întrețin protezele acrilice?
Protezele dentare pot avea o durată de folosire de peste 10 ani de zile dacă sunt întreținute într-un mod corespunzător. Utilizarea acestora pentru o perioadă de timp cât mai îndelungată, depinde de angajamentul pe care îl veți lua față de regulile de îngrijire ale acestor piese protetice. Atitudinea față de proteze trebuie să fie oarecum asemănătoare cu cea pe care o avem față de dinții naturali.
- Protezele trebuie curățate cu regularitate, mai exact după fiecare masă. La fel ca și dinții naturali, protezele trebuie îngrijite pentru a evita pătarea ireversibilă a materialului din care acestea sunt făcute. Atunci când circumstanțele nu ne permit să curățăm o proteză, ele se pot spăla sub un jet fin de apă. Cu atenție să nu fie scăpate.
- Alegerea periuței pe care o vom folosi pentru a curăța protezele – este un aspect foarte important. Periuța folosită va trebui să fie una cu perii moi. Materialul din care sunt confecționate protezele este un material moale ce se zgârie foarte ușor. În șanțurile formate prin abrazia acestuia se vor cantona bacterii ce vor colora proteza. În plus îi vor da un miros greu de suportat.
- Periuțele electrice nu sunt recomandate pentru a fi folosite la curățarea protezelor. În comerț se găsesc periuțe manuale, cu două capete, realizate special pentru întreținerea acestora.
- Alegerea pastei de curățare – vom folosi o pastă specială pentru îngriirea protezelor, o pastă de întreținere, neabrazivă, cu particule fine.
- În fiecare seară protezele trebuie imersate într-un pahar cu apă împreună cu o tabletă efervescentă pentru curățare, între 3 și 10 minute, în funcție de instrucțiunile prezente pe produsul de întreținere achiziționat. Protezele trebuie clătite cu apă înainte de a fi introduse înapoi în gură.
- Vă recomandăm o vizită la medicul dentist la 3 luni după predarea protezelor, urmată de vizite anuale pentru control. La acestea se adaugă vizitele uneori necesare din primele săptămâni de purtare, în scopul adaptării protezei în zonele în care ar putea să provoace leziuni.