Ghid întreținere gutieră bruxism
Ghid întreținere gutieră bruxism
Gutiera este un instrument valoros atunci când vorbim despre protejarea dinților de efectele dure ale bruxismului. Acum că ai o astfel de gutieră, este important să știi că aceasta trebuie îngrijită cât mai corect ca să te poți bucura de protecția pe care ți-o oferă un timp îndelungat. Îngrijirea gutierei de bruxism trebuie să devină parte din rutina ta zilnică de igienă orală. Dacă vei urma în totalitate aceste instrucțiuni, gutiera va rămâne într-o stare excelentă pentru ani buni.
Primul pas este clătirea imediată după purtare.
De fiecare dată după purtarea gutierei pe timp de noapte, gutiera trebuie clătită cu apă călduță imediat după ce este îndepărtată de pe dinți. Acest lucru va ajuta la îndepărtarea reziduurilor și va diminua apariția plăcii bacteriene care se poate depune pe gutieră. Atenție, apa nu trebuie să fie fierbinte, ca materialul din care este concepută gutiera să nu sufere modificări.
Al doilea pas este curățarea gutierei cu o periuță de dinți.
După clătire, periază gutiera cu o periuță de dinți cu perii moi, ca să eviți zgârierea acesteia. Dacă periuța pe care o folosești în mod normal are perii moi, o poți folosi și pentru curățarea gutierei.
Nu este nevoie să folosești pastă de dinți pentru gutieră. Pasta de dinți poate avea particule abrazive, care pot deteriora gutiera și fac ca aceasta să se uzeze mult mai repede. Recomandăm curățarea acesteia cu detergent de vase sau cu o pastă de dinți moale, care nu are particule abrazive.
După ce ai îndeplinit primii pași, lasă gutiera pe o suprafață curată care să permită circularea aerului și uscarea completă a acesteia.
Este important ca gutiera de bruxism să fie uscată complet înainte de a fi pusă în cutia de păstrare. De obicei, uscarea durează în jur de 15-30 de minute.
Depozitează întotdeauna gutiera de bruxism într-o cutie specială pentru asta.
În momentele din zi în care nu porți gutiera, este important ca aceasta să stea într-o cutiuță specială. Mulți oameni își lasă gutiera în baie, dar în timp, din cauza aburilor și a umidității, gutiera se deteriorează. Îți recomandăm în schimb să depozitezi gutiera în dormitor pe noptieră. Ai grijă ca în locul de depozitare să nu fie temperaturi extreme.
Nu lăsa gutiera la îndemâna animalelor de companie, nici măcar când aceasta este în cutia ei specială, din motive evidente.
Curăță în profunzime gutiera de bruxism o dată pe lună.
Fă-ți un obicei din a curăța în profunzime gutiera o dată pe lună. Această curățare se poate face în mai multe moduri. Poți folosi un produs de curățare pentru proteze dentare. Pune gutiera de bruxism într-un recipient cu apă și lasă pastila de curățare să se dizolve complet în apă.
Un alt mod prin care poți realiza acest pas este utilizarea unei soluții din oțet și peroxid de hidrogen. Lasă gutiera de bruxism la înmuiat în oțet distilat pentru cel puțin 30 de min. Limpezește-o apoi cu apă. Pune-o pentru alte 30 de minute în peroxid de hidrogen (apă oxigenată). Când se termină timpul, clătește din nou cu apă și lasă gutiera să se usuce complet.
Nu lăsa niciodată gutiera la înmuiat pentru mai mult de o oră. Timpul îndelungat în lichid poate deteriora materialul din care este realizată gutiera. De asemenea, nu pune gutiera la înmuiat într-un lichid care conține alcool, cum ar fi apa de gură. (Listerine, Colgate).
Păstrează curată cutiuța gutierei.
Curățarea gutierei poate fi pierdere de timp dacă gutiera va fi pusă apoi într-o cutie murdară. Cutiuța trebuie curățată o dată la câteva zile cu detergent obișnuit pentru vase. Nu pune cutia gutierei în mașina de spălat vase la temperaturi ridicate, pentru că plasticul se poate topi. După spălare, cutia trebuie lăsată să se usuce complet, deoarece umiditatea favorizează dezvoltarea bacteriilor.
Ce durată de viață are o gutieră de bruxism?
Durata de viață a gutierei de bruxism depinde de numeroși factori. Durata medie de viață este de 5 ani, dar în funcție de uzură, poate avea nevoie de înlocuire chiar după un an. Pentru evaluarea corectă a gutierei, ia-o cu tine la vizitele periodice la stomatolog, ca medicul dentist să verifice dacă aceasta se potrivește corespunzător formei dinților tăi și dacă este în stare bună.
Ghid întreținere gutieră bruxism – Clinica Dr. Codrean 2022