Radiografia dentară
În zilele noastre, radiografiile dentare digitale sunt mult mai eficiente și mai sigure decât radiografiile cu film tradițional. Chiar dacă radiografiile dentare convenționale emit doar niveluri scăzute de radiații, știm că unii pacienți sunt îngrijorați de expunerea la acestea și de siguranța lor. Cu radiografiile dentare digitale, nu trebuie să vă îngrijorați, deoarece acest echipament vă expune la niveluri mult mai mici de radiații. De fapt, radiografiile dentare digitale produc cu până la 90% mai puține radiații în comparație cu radiografiile developate. Echipamentul nostru digital cu raze X este excepțional de bine întreținut și luăm întotdeauna toate măsurile de precauție pentru a menține pacienții în siguranță în timpul tuturor tratamentelor.
Care este procedura prin care sunt realizate radiografiile dentare retroalveolare?
Timpul de realizare a acestui tip de investigație este unul foarte scurt și minim invaziv pentru pacient. Pentru a obține o radiografie dentară, în dreptul dintelui ce urmează a fi investigat se introduce o plăcuță fosforică, într-un plic de unică folosință. Acest plic este atașat unui suport din plastic pe care pacientul este rugat să muște. Tubul Rontgen va fi orientat paralel cu plăcuța, iar medicul va părăsi încăperea timp de câteva secunde cât va fi realizată expunerea. Ulterior plăcuța fosforică este introdusă într-un scanner ce va transmite radiografia în format digital unui calculator.
Care sunt avantajele radiografiilor dentare digitale?
Odată ce imaginea digitală apare pe un monitor, putem să o ajustăm dacă este necesar sau să magnificăm zonele ce necesită o atenție mai specială. Acest lucru ne dă posibilitatea să identificăm direct cavitățile dentare interproximale sau alte zone de interes.
Cu ajutorul radiografiei dentare digitale putem pune un diagnostic rapid și eficient, adică putem să îți prezentăm aceste imagini, să îți explicăm care sunt eventualele probleme și care este cel mai bun mod prin care pot fi tratate. De asemenea, radiografia dentară digitală face mult mai eficientă colaborarea între medici. Atunci când este necesară încă o opinie, aceste imagini pot fi trimise aproape instant unui alt specialist.
Radiografiile dentare digitale sunt prietenoase cu mediul înconjurător, nefiind nevoie să folosim substanțe chimice pentru a le obține. Acestea sunt stocate permanent într-o bază de date și sunt disponibile oricând este nevoie de ele.
De ce am nevoie de radiografii dentare?
Deoarece o inspecție vizuală în amănunt a dinților tăi poate să ascundă numeroase afecțiuni situate la nivelul rădăcinilor dentare sau în zonele interdentare. Inspecția vizuală este limitată la nivelul liniei gingivale, iar radiografia dentară ne permite să vedem acele detalii esențiale unei diagnosticări corecte. Astfel, putem observa numărul și forma rădăcinilor, progresia sau regresia unei infecții dentare sau putem evalua corectitudinea unui tratament endodontic.
Radiografia dentară ne arată structura interioară a unui dinte și structura osului adiacent acestuia, făcând posibilă identificarea rapidă a semnelor de infecție și alegerea planului de tratament cel mai potrivit. De exemplu, dacă este prezentă o infecție dentară, este esențial să determinăm punctul de plecare și extinderea acesteia pentru a putea trata dintele respectiv printr-un tratament endodontic
Care sunt tipurile de radiografii dentare?
Radiografiile dentare sunt împărțite în două categorii principale: intraorale și extraorale, în funcție de modul de obținere a acestora. Radiografiile intraorale sunt cel mai frecvent folosite în practica curentă. Acestea ne furnizează o cantitate vastă de detalii despre starea actuală a dinților.
Radiografiile intraorale includ:
- Radiografiile bite-wing – sunt folosite pentru a detecta cavitățile carioase interdentare, pentru a verifica starea de sănătate a osului ce înconjoară dintele și pentru a verifica corectitudinea realizării restaurărilor dentare (obturații sau coroane).
- Radiografiile retroalveolare – acestea ne arată întregul dinte, de la nivelul coroanei până la vârful rădăcinilor acestuia, incluzând și osul adiacent. Ele sunt utile pentru a identifica anatomia rădăcinilor, abcesele dentare sau pentru a evalua pierderea osului din jurul dintelui în cazul unor afecțiuni parodontale.
Radiografiile extraorale includ:
- Radiografia panoramică(OPG) – Sunt realizate de către un aparat ce se rotește în jurul capului pentru a realiza o imagine a ambelor arcade dentare. Sunt deosebit de utile în realizarea planurilor de tratament protetice, ortodontice și chirurgicale.
Cât de sigură este radiografia dentară?
Radiografiile dentare digitale sunt deosebit de sigure din punct de vedere al sănătății. Chiar dacă nivelul de radiații este extrem de scăzut, în timpul efectuării radiografiilor dentare vom folosi echipamente de protecție căptușite cu plumb pentru a proteja suplimentar glanda tiroidă și organele interne.
Efectuarea de radiografii dentare se poate face în condiții de siguranță și femeilor gravide atunci când este necesară tratarea unor urgențe dentare. Cu toate acestea, este de preferat să amânăm expunerile de fiecare dată când este posibil până după momentul nașterii.
Doza de radiații primită de către un pacient în momentul unei expuneri pentru efectuarea unei radiografii retroalveolare digitale este de aproximativ un microsievert, o doză neglijabilă, fără efecte pe termen lung asupra sănătății.
Mediul înconjurător este scăldat cu radiații, iar oamenii iau zilnic decizii ce influențează doza individuală de radiații, fie că ne urcăm într-un avion, mâncăm banane sau dacă stăm în apropierea unui televizor.
Tehnologia modernă face ca teama de radiații să nu mai fie o piedică în calea profilaxiei dentare periodice.
Ce este microsievertul?
Sievertul este unitatea de măsură ce reprezintă cantitatea de radiații. Mai exact, reprezintă nivelul de influență asupra corpului uman atunci când acesta absoarbe energia din radiații.
Milisievertul este a mia parte dintr-un sievert, iar microsievertul reprezintă a mia parte dintr-un milisievert. Deci un microsievert este egal cu 1/1 000 000 parte dintr-un sievert.
O radiografie dentară retroalveolară digitală eliberează o radiație echivalentă cu un microsievert, iar o radiografie retroalveolară tradițională aproximativ 5 microsieverți. Nivelul mediu anual de radiații primite din mediul înconjurător la nivel mondial este estimat a fi în jur de 2400 microsieverți (aproximativ 6,5 microsieverți/zi). Aceasta este cantitatea de radiații pe care o primim involuntar, trăind o viață obișnuită.